Helena Björnberg

Helena Björnberg, konstnär och designer med mer än 35 års yrkeserfarenhet. Utbildad scenograf och kostymdesigner vid Stockholms Dramatiska Högskola. Efter 10 år inom teater och opera fortsatte hon vidareutbildning inom design och ljusdesign för offentlig miljö på Konsthögskolan, KTH och Konstfack i Stockholm. Mellan 1997-2010 utvecklade Helena företaget “Ljusgestaltning Sverige AB”. Ett företag med specialisering på ljusdesign för offentliga miljöer och byggnader samt övergripande gestaltningsprogram för städer och kommuner i Sverige.

Från 2011 arbetar Helena i fri konstnärlig verksamhet med grafik, olja på duk och bronsskulpturer i figurativt expressionistiskt uttryck. Från det ytterst tunna med fina detaljer och avtryck till de massiva tunga formerna. Brons är ett bestående material som uthärdar olika klimat, från värme till kyla, torka och vatten. Skulpturernas storlek är anpassad till privata miljöer. De kan göras större vid efterfrågan.

Sedan mitten på 1980-talet har Helena deltagit i internationella utställningar i Europa, såsom Paris, Barcelona, Porto, Lagos, Lissabon, Venedig, Stockholm, Göteborg, Nyköping. Som scenograf, scen- och kostymdesign för teater, opera och balett, är Helena Björnberg permanent representerad på Scenkonstmuseet, Stockholm.

E-mail: helena@helenabjornberg.com
Www.helenabjornberg.com